2011. augusztus 12., péntek

Csokoládés kenyér parfé


Egy ötletes rétegelt desszert az umbrai konyhából
Hozzávalók 6 személyre: 
-          8 dkg apróra vágott keserű vagy félédes csokoládé
-          8 szelet héj nélküli fehér kenyér (kb. 1 cm vastag)
-          1 / 2 csésze frissen főzött kávé
-          2 evőkanál rum
-          2 evőkanál cukor
-          1 1 / 2 csésze hideg tejszín
-          1 csésze szeletelt, pirított mandula vagy dió.
Ajánlott felszerelés: 
-          magas falú tálca vagy tepsi,
-          mérőpohár
-          6 db parfé pohár, lehetőleg buborék alakú

Elkészítés:
1.  Az apróra vágott csokoládét gőz fölött megolvasztjuk (nem forrásban lévő)  Amikor a csokoládé kezd
olvadni, keverjük addig, míg teljesen sima nem lesz és melegen tartjuk.
2. A szelet kenyereket szorosan egymás mellé a tálcára vagy a tepsibe rakjuk.
3.  A meleg kávét a mérőpohárba öntjük, hozzáadjuk a rumot és a cukor, keverjük, amíg a cukor feloldódik, majd keverjük hozzá az olvasztott csokoládé felét, és öntsük rá kenyér szeletekre. Majd megfordítjuk a kenyérszeleteket, hogy a másik odalát is átjártja a csokoládé, és várunk pár percig.
4. A tejszínt kézzel vagy elektromos habverővel felverjük.
Ezután jön a parfé összerakása:
Vágjuk a kenyeret  darabokra, rétegezzünk a poharak aljába egy sort, azután kaparjuk fel a fel nem szívódott csokoládéöntetet a tálcáról és szórjuk a poharakba ezt is. Ezután egy réteg tejszínhab, és a csokoládé másik feléből egy adag következik. A tetejére szórjuk pirított mandulát vagy diót.
Ez a desszert akkor a legjobb, ha azonnal kínáljuk, míg az olvasztott csokoládé meleg és folyós.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése